Συχνές Ερωτήσεις

  • Είναι υποχρεωμένοι οι δυνητικοί πάροχοι δεδομένων στο Εθνικό Σημείο Πρόσβασης (ΕΣΠ) της Ελλάδας να συλλέγουν δεδομένα για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών τα οποία αναφέρονται στους Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμούς που συνοδεύουν την Οδηγία 2010/40/ΕΕ;

    Οι Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμοί δε συνεπάγονται υποχρέωση συλλογής δεδομένων Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Ωστόσο, συστήνεται στους δυνητικούς παρόχους δεδομένων στο ΕΣΠ να παρέχουν τα δεδομένα που διαθέτουν στο ΕΣΠ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της σχετικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.


  • Τι είδους αρχεία μπορούν να εισαχθούν στην πλατφόρμα του Εθνικού Σημείου Πρόσβασης (ΕΣΠ) για κάθε κατηγορία δεδομένων;

    Δεν υφίσταται κάποια απαίτηση ως προς το είδος των αρχείων που φιλοξενούνται ή επρόκειτο να φιλοξενηθούν στο ΕΣΠ. Η πλατφόρμα του ΕΣΠ υποστηρίζει τη φιλοξενία αρχείων δεδομένων οποιουδήποτε τύπου. Ωστόσο, συστήνεται στους παρόχους δεδομένων:
    1. για δεδομένα πραγματικού χρόνου να χρησιμοποιούν μορφότυπους που ευνοούν την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (π.χ. XML, JSON ή άλλο). Επιπλέον, συστήνεται στους παρόχους δεδομένων να εναρμονίσουν τον τρόπο παροχής δεδομένων με τα πρότυπα ανταλλαγής δεδομένων που αναφέρονται στους Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμούς που συνοδεύουν την Οδηγία 2010/40/ΕΕ ή επικαιροποιήσεις αυτών (π.χ. DATEX II για δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο).
    2. για στατικά ή ιστορικά δεδομένα να χρησιμοποιούν μορφότυπους που ευνοούν την μηχαναγνωσιμότητα των παρεχόμενων δεδομένων (π.χ. CSV).


  • Ποια είναι η απαιτούμενη συχνότητα επικαιροποίησης για κάθε κατηγορία δεδομένων;

    Δεν υφίσταται συγκεκριμένη απαίτηση ως προς τη συχνότητα επικαιροποίησης των παρεχόμενων δεδομένων. Ωστόσο, συστήνεται στους παρόχους δεδομένων σε περιπτώσεις ουσιώδους μεταβολής των παρεχόμενων πληροφοριών να επικαιροποιούν τα αναρτημένα δεδομένα τους στο ΕΣΠ. Το επίκαιρο των παρεχόμενων δεδομένων και ο βαθμός που αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την αξιολόγηση της ποιότητάς τους και θα αποτελέσουν αντικείμενο των δειγματοληπτικών ελέγχων συμμόρφωσης που θα διεξαχθούν από τον αρμόδιο φορέα που θα ορίσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας.


  • Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας δυνητικός πάροχος δεδομένων ώστε να δημοσιεύσει τα δεδομένα του στο Εθνικό Σημείο Πρόσβασης (ΕΣΠ);

    Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας δυνητικός πάροχος δεδομένων ώστε να δημοσιεύσει δεδομένα στο ΕΣΠ είναι η ακόλουθη:

    1. Εκπρόσωπος του δυνητικού παρόχου δεδομένων εγγράφεται ως χρήστης του ΕΣΠ μέσω του συνδέσμου «Εγγραφείτε» που βρίσκεται στην άνω δεξιά γωνία της κεντρικής ιστοσελίδας του ΕΣΠ (http://data.nap.gov.gr/el/user/register).
    2. Ο εκπρόσωπος του δυνητικού παρόχου δεδομένων συμπληρώνει τη φόρμα εγγραφής παρόχου δεδομένων που βρίσκεται εδώ.
    3. Ο εκπρόσωπος του δυνητικού παρόχου δεδομένων αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση nap@yme.gov.gr στο οποίο επισυνάπτει την συμπληρωμένη φόρμα και περιλαμβάνει σε αυτό το ονοματεπώνυμό του, την επωνυμία του φορέα που εκπροσωπεί, καθώς και σύντομη περιγραφή των δεδομένων που επιθυμεί ο φορέας (δυνητικός πάροχος) να δημοσιεύσει στο ΕΣΠ. Το προαναφερθέν μήνυμα αποστέλλεται από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος κατά την εγγραφή του στο ΕΣΠ.
    4. Το ολοκληρωθέν αίτημα δημοσίευσης δεδομένων αξιολογείται από την ΥΟΤ, η οποία μπορεί να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για την επικύρωση του αιτήματος.
    5. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του αιτήματος αρχικής εγγραφής αποστέλλεται από την ΥΟΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει o εκπρόσωπος του δυνητικού παρόχου δεδομένων.
    6. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης του αιτήματος, ο λογαριασμός χρήστη του εκπροσώπου του δυνητικού παρόχου δεδομένων αποκτά δικαιώματα δημοσίευσης δεδομένων.
    7. Η τεχνική διαδικασία δημοσίευσης των δεδομένων στο ΕΣΠ περιγράφεται στις αναλυτικές οδηγίες χρήσης του ΕΣΠ εδώ.
    8. Για οποιαδήποτε θέμα στα παραπάνω βήματα οι δυνητικοί πάροχοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη διεύθυνση nap@yme.gov.gr.